Energie – Marktupdate week 8 – 2021

De marktprijs van aardgas is deze week voor CAL-22 met een enkele procent gedaald tot een prijs van 0,1611 €/m3, exclusief opslagen. Een bijzondere ontwikkeling aangezien de gasmarkt de afgelopen weken onder druk stond door onder andere de (extreme) kou. Een prijsstijging was aanstaande vanwege de hogere vraag, maar de huidige (warme) temperaturen zorgt weer voor een omwenteling in de vraag naar gas.
De olie is de afgelopen weken bezig met een sterke opmars en die heeft deze week ook aangehouden. Een vat Brent-olie kostte deze week rond de 66 dollar per vat, begin februari lag de prijs nog rond de 57 dollar. De grote motor achter deze stijgingen is China die grote hoeveelheden olie aan het importeren is, iets wat wellicht in 2060 ondenkbaar zal gaan zijn.
China heeft namelijk de doelstelling gecommuniceerd dat zij in 2060 CO2 neutraal wil zijn. China is verantwoordelijk voor 27 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, een flink aandeel. De Chinese regering schat dat zij rond 2025 hun maximale uitstoot zullen bereiken, waarna er daarna een ‘platte’ curve ontstaat en vervolgens een daling wordt ingezet.
Zhang Xilian, de directeur van het instituut van Energie, milieu en economie in China, verwacht dat de daling ervoor zorgt dat er 20 procent minder CO2 wordt uitgestoten in 2035. Dezelfde directeur verwacht vervolgens dat China in 2050 70 procent minder CO2 zal gaan uitstoten, tot uiteindelijk CO2 neutraal in 2060.
Een mooie en nobele doelstelling, maar de vraag is of deze haalbaar is. China heeft 1,4 miljard inwoners en stoot, zoals eerder gezegd, 27 procent van de wereldwijde CO2 uit. China heeft al toegestemd om geen nieuwe kolencentrales te bouwen; de meeste vervuilende energiecentrales die er zijn, maar het land heeft momenteel wel al meer dan 100 gigawatt (100.000 MW) aan kolencentrales in bedrijf.

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-22 is amper veranderd en komt daardoor op een marktprijs van 56,65 €/MWh voor PeakLoad, exclusief opslagen. Deze stabiele marktprijs komt doordat de elektriciteit productie vanuit de thermische centrales groot is. Verder helpt buurland België ook mee aan een stabiele prijs. België heeft namelijk veel elektriciteit geproduceerd door haar kerncentrales, windmolens en zonneparken. Deze zaken drukken de prijs op korte termijn en werkt beperkt door in termijnprijzen.
De EUA-emissierechten waren de afgelopen week flink aan het schommelen. De oorzaak ligt in de hoge temperaturen in Europa, waardoor er minder vraag naar aardgas is. Hoe hoger de vraag naar aardgas, hoe hoger de vraag naar emissierechten. Dit werkt uiteraard ook andersom en dat was deze week het geval. De emissierechten lag de afgelopen week rond de 40 euro per ton, iets lager dan de hoogste stand ooit.
