Marktupdate week 28 – 2018

Aardgas

De TTF gasprijs voor Cal-19 daalde deze week en sloot gisteren (12-07-18) op 20,24 €ct/m3, een week op week daling van 1,9%.

Ook de termijnprijzen voor Cal-20 t/m Cal-22 daalden eveneens, hetzij met een licht kleinere marge. De gasprijs profiteerde van de lagere olieprijs (-4%) en bovengemiddeld hoge buitentemperaturen. Door het warme weer neemt de vraag naar gas wat af, wat zich doorvertaalt in de spotprijzen maar ook zichtbaar is in de Cal-producten. De prijs voor Cal-19 blijft nog steeds wel flink hoger dan de prijzen voor de langere termijn.

De olieprijs kende deze week een flinke daling en sloot gisteren op $ 74,46 /vat (Brent, month-ahead). Productiecijfers van juni laten zien dat met name Saudi-Arabië flink profiteert van de verlichting van de productiebeperking die de OPEC heeft afgesproken. Sinds invoering van de productiebeperking 2 jaar geleden produceerde het land voor het eerst ook meer dan het heeft vastgelegd. Nu ook de productieproblemen in Libië zijn opgelost zit de olieproductie van de OPEC flink in de lift. Hiermee is ook het grote prijsverschil met de Amerikaanse equivalent van de olieprijs (WTI) flink ingelopen. Het verschil is nu nog geen 5 dollar per vat, waar dit eerst meer dan $10 was. In tegenstelling tot de OPEC neemt in de VS de olieproductie juist licht af, met dalende reserves en een hogere prijs tot gevolg,

De handelsoorlog tussen de VS en China lijkt verder te escaleren. In navolging van aangekondigde maatregelen van China wil nu ook de VS weer een pakket aan sancties opleggen van 200 miljard. Voor de Europese economie bekent dit dat vooral de Duitse staalindustrie en de Italiaanse auto-industrie worden geraakt. Maar vooralsnog staan de economische indicatoren nog op groen en is er ruimte voor de Europese economie om te blijven groeien.

 

Elektriciteit

De elektriciteitsprijzen stegen deze week licht. De prijs voor Endex Cal-19 Baseload noteerde gisteren 48,650 €/MWh, een week op week stijging van 0,5%. De prijs voor Endex Cal-19 Peakload sloot gisteren op 58,550 €/MWh, een stijging van 1,6%.

Ondanks wat verlichting door de gedaalde gasprijs blijven de elektriciteitsprijzen stijgen, met name door een momenteel hoge kolenprijs. Ook in omringende landen ligt de prijs voor elektriciteit momenteel hoog, wat zich met name doorvertaalt op de spotmarkt. De warme temperaturen zorgen voor voldoende opwekking uit PV-panelen, maar de opwekking van windmolens blijft ook achter bij de verwachting.

De kolenprijs wist de afgelopen dagen wel iets te dalen door de flinke afname van de olieprijs, maar staat nog steeds op een hoog niveau. De grote vraag vanuit Azië zorgt voor krapte op de Europese markt. Naast de kolenprijs heeft ook de prijs voor CO2 emissierechten de weg omhoog gevonden. Na 2 maanden van stabiliserende prijzen staat de koers nu weer boven de € 16 /ton en zorgt zodoende ook voor een prijsopdrijvend effect op de elektriciteitsprijzen.