Marktupdate week 23 – 2018

Aardgas

De TTF gasprijs voor Cal-19 is de afgelopen week iets gedaald en sloot gisteren (7-6-2018) op 19,55  €ct/m3.

De dalende olieprijs, de afronding van het onderhoud aan gasleidingen in Noorwegen en weersvooruitzichten zijn van invloed op de gasprijzen.

De prijs van een vat Brent olie daalde naar 75,36 USD/vat (6-6-2018). Een oorzaak hiervoor vinden we in de record output van de VS. Verder zijn er signalen dat de productiebeperkingen van de OPEC worden versoepeld. Bij de OPEC bijeenkomst van 22 juni wordt dit onderwerp besproken. Hierdoor zal er meer olie op de markt komen. Tot deze bijeenkomst verwachten we dat de olieprijs rond de 75USD/vat zal schommelen.

Het grootschalige onderhoud aan de gasleidingen in Noorwegen is afgerond en de gasstromen richting de EU komen weer op gang. Wel heeft het netwerk nog te kampen met ongeplande uitval.

Met het einde van de zomerhitte in zicht, zullen de overuren van de airco’s draaien afnemen. De rol van de gascentrales om de elektriciteit te produceren die de airco’s vragen zal hierbij ook afnemen (bron: Energeia).

Door de record output van de VS zijn de verschillen in de olieprijs tussen de VS en EU toegenomen. Daarbij lijkt de Europese olienotering (Brent) gevoeliger voor geopolitieke onrust. Op 6 juni 2018 staat de Brent bijna $11 dollar hoger dan de WTI.

Op de valutamarkten zien we een licht versterkende euro ten opzichte van de dollar, wat ertoe leidt dat het in dollars geprijsde olie aantrekkelijk wordt voor Europese investeerders. De euro is versterkt door de verwachting dat de ECB volgende week wat meer gaat vertellen over de plannen omtrent het huidige stimuleringsprogramma ‘Quantitative Easing’ (QE).

 

Elektriciteit

De afgelopen week zijn de elektriciteitsprijzen gedaald. De prijs voor Endex Cal-19 Baseload noteerde gisteren (7-6-2018) 46,080 €/MWh, een daling van 2,3%. Ondanks deze daling zijn de elektriciteitsprijzen nog steeds aanzienlijk gestegen als we deze vergelijken met begin mei.

Een prijsopdrijvende factor is dat er relatief weinig centrales beschikbaar zijn wegens onderhoudswerkzaamheden. Ondanks flinke productie aan zonne-energie in de middaguren is de inzet van noodvermogen nodig geweest om de balans op het net te handhaven. Dit vertaalde zich ook door naar de spotprijzen, deze situatie blijft de korte termijnprijzen ondersteunen.

De week op week stijging van de kolenprijs was 0,8%. Hiermee stijgt de prijs steeds verder boven de $100 /ton. Deze stijgende trend strookt niet met de dalende olieprijs, maar door een groeiende vraag vanuit Europa en een beperkt aanbod van Azië handhaaft de steenkoolprijs op dit hoge niveau. Een kolenexport terminal die eind 2018 in gebruik wordt genomen (Rusland) zal het beperkte aanbod vanuit Azië op termijn aanvullen.

Na de opvallende daling van de CO2 emissierechtenprijs steeg deze de afgelopen week met bijna 5%, naar € 16,51 /ton (7-6-2018). De opvallende daling wordt verklaard door de dreigende handelsoorlog tussen de VS en de EU. Door importheffingen wordt er mogelijk minder staal geproduceerd, wat ook de vraag naar CO2 rechten laat afnemen. Het herstel van deze week is te verklaren door de prijsstijgingen op de steenkolenmarkt. De groeiende vraag zorgt immers automatisch voor meer vraag naar uitstootrechten.