Marktupdate week 21 – 2018

Aardgas

De TTF gasprijs voor Cal-19 stabiliseerde deze week en sloot gisteren (24-05-18) op 20,81 €ct/m3, een week op week stijging van 0,4%.

De termijnprijzen voor Cal-20 en Cal-21 noteerden zelfs een lichte daling, in een markt die nog steeds onder druk staat van de ontwikkelingen van de olieprijs en de nog relatief lege gasreserves. Ondanks een beperkt gasaanbod door werkzaamheden aan het gasnetwerk in Noorwegen is in mei wel een slag geslagen met het bijvullen van de gasreserves. Mogelijk dat deze deze zomer, eerder dan verwacht, zijn bijgevuld, waardoor de vraag naar gas op termijn wat wordt ingeperkt.

De olieprijs liet deze week een lichte daling zien, maar staat met $ 78,75 /vat nog steeds hoog (Brent, month-ahead). Problemen rondom Iran en Venezuela zorgen momenteel voor krapte op de markt. Echter, halverwege juni staat een OPEC overleg gepland waar mogelijk wordt besloten om de productiebeperkingen te versoepelen, wat tot een grotere aanvoer van olie zal leiden en daarmee verlichting zal geven voor de olieprijs.

De dollar won de afgelopen week weer wat meer terrein op de euro, de koers sloot gisteren op 1,1734 EUR/USD. De formatie in Italië, waar 2 eurosceptische partijen een coalitie proberen te vormen, leidt tot een verminderd vertrouwen in de euro. Daarnaast steeg juist het vertrouwen in de dollar doordat de handelsoorlog tussen de VS en China lijkt te worden afgewend, nu onderhandelingen over eventuele importheffingen weer zijn hervat.

Elektriciteit

De elektriciteitsprijzen stegen deze week licht door, na de forse toename van de afgelopen weken. De prijs voor Endex Cal-19 Baseload noteerde gisteren 48,760 €/MWh, een week op week stijging van 2,0%. De prijs voor Endex Cal-19 Peakload sloot gisteren op 56,150 €/MWh, een stijging van 1,8%.

Omdat de grondstoffen voor de productie van elektriciteit nog steeds op een hoog niveau liggen en ook de uitstoot van CO2 steeds duurder wordt, is er weinig verlichting op de elektriciteitsmarkt. Nu de stijging van de gas- en kolenprijs langzaam aan het ombuigen is, kan er ook voor de elektriciteitsprijzen wat verlichting optreden. Het lijkt er volgens analisten van Bloomberg op dat de marktprijzen zijn doorgeschoten, waardoor een correctie op zijn plaats zou zijn.

De kolenprijs zag deze week een lichte daling door het bericht dat China de kolenprijs onder de $ 90 /ton wil brengen. Handelaren zijn niet blij met de Chinese inmenging in de markt, maar een opgevoerde productie zorgt mondiaal voor voldoende aanbod. De prijs voor CO2 emissierechten blijft nog wel flink stijgen, deze week met 6% naar € 16,29 /ton. Het handelssysteem blijkt eindelijk te functioneren, nu het overschot aan rechten uit de markt is gehaald en ook in 2019 minder rechten worden uitgegeven.