Marktupdate week 14 – 2018

Aardgas

De gasprijs voor Cal-19 daalde deze week licht en sloot gisteren (5-4-2018) vlak onder de grens van 17 eurocent, op 16,96 €ct/m3.

Door nieuws uit Groningen en geholpen door de lage temperaturen toonden de gasprijzen de afgelopen weken een stijgende lijn. Het afbouwen van de gaswinning in Groningen lijkt vooralsnog geen grote invloed op de prijzen van 2019 t/m 2022 te hebben, ook omdat pas na 2023 de gaskraan echt significant dicht zal worden gedraaid. Effecten die nu zichtbaar zijn zijn vooral gebaseerd op sentiment en zullen op termijn wegebben. Momenteel heeft de CO2 emissieprijs een sterkere impact op aardgaskoers. Dit wordt veroorzaakt doordat de uitstoot van CO2 momenteel bijna 3 keer zoveel kost als een jaar geleden. Omdat bij de verbranding van kolen meer CO2 vrijkomt kiezen veel producenten voor gas, wat de vraag naar gas en daarmee de prijs doet stijgen.

In bovenstaande grafiek valt op dat de gasprijs voor 2019 ‘weg loopt’ van 2020, 2021 en 2022. Waar de gasprijs van Cal-19 sinds een aantal maanden langzaam oploopt blijven de overige jaren nagenoeg gelijk. Dit verschil wordt gestuurd door korte-termijninvloeden zoals de lage gasvoorraden, die onder meer worden veroorzaakt door de hoge vraag naar aardgas in maart.

 

 

Na enkele weken van stijging daalde de olieprijs weer iets (Brent, month-ahead). Deze daling werd veroorzaakt door diverse berichten. Zo maakte Bahrein afgelopen week bekend het grootste olieveld in haar geschiedenis te hebben gevonden. Ook is de weg vrijgemaakt voor Nord Stream 2, een pijpleiding die van Vyborg (Rusland) naar Greifswald (Duitsland) loopt en die de capaciteit tussen beide landen zal verdubbelen, naar 110 miljard m3 per jaar. Naar verwachting wordt de pijpleiding in 2019 in gebruik genomen.

 

 

 

 

Elektriciteit

De elektriciteitsprijzen voor Cal-19 zijn deze week nagenoeg gelijk gebleven. De prijs voor Endex Cal-19 Baseload sloot op 40,340 €/MWh, een week op week toename van 0,3%. De prijs voor Endex Cal-19 Peakload daalde naar 46,340 €/MWh, een afname van 0,4%.

 

Het relatief vlakke prijsverloop werd veroorzaakt door het Paasweekend, waardoor traditiegetrouw zowel de handel als de vraag naar elektriciteit sterk afneemt. Wel zorgde bewolking en matige windsnelheden voor een lage productie van duurzame energie. In combinatie met het afschakelen van een aantal elektriciteitscentrales voor onderhoud zorgde dit voor een lage productie van elektriciteit. Vooral de spotprijzen, die normaal gesproken in het Paasweekend een dip vertonen, werden door deze factoren beïnvloed en bleven rond het weekgemiddelde bewegen.

 

 

 

 

 

 

De kolenprijs steeg deze week wel flink, met 6% naar $93,37 /ton. Het klimaatakkoord van Parijs leidt tot de nodige onrust op de kolenmarkt. Er is verdeeldheid over hoe om te gaan met de doelen die in het akkoord zijn gesteld. Daarnaast zorgen de gestegen prijzen van olie en gas voor een prijsopdrijvend effect. De oplopende prijs voor CO2 emissierechten zorgt juist voor verlichting voor de kolenprijs, doordat de vraag naar kolen in de gehele Eurozone is afgenomen. Vooralsnog beweegt de prijs voor emissierechten tussen de €13 en €14 per ton. Komende week worden de emissiecijfers van de EU gepubliceerd, welke zullen bepalen of de CO2 prijs verder zal gaan stijgen (bij hoge emissies) of juist een daling gaat inzetten (bij lage emissies).