Energie update week 23 – 2019

De termijn gasprijzen zijn gedaald. De CAL-20 en CAL-21 producten zijn het meest gedaald. Beiden ruim vier procent.

Bloomberg meldt dat Europa minder interessant wordt voor LNG schepen door de daling van de gasmarkt. LNG schepen zullen naar verwachting uitwijken naar Azië. Het persbureau publiceerde deze week een artikel waarin aangegeven werd dat LNG producenten nauwelijks marge kunnen maken door de grote concurrentie van Russisch gas die Europa via pijpleidingen bereikt. De vraag is of dit daadwerkelijk gaat gebeuren en of dit veel effect gaat hebben. Een andere oorzaak voor de daling van de lange termijn gasprijs is de heersende onrust over de wereldeconomie.

Ook de korte termijn prijzen zijn gedaald. Door het gunstige weer van afgelopen week was er weinig vraag naar aardgas. Daarnaast blijft de aanvoer vanuit Rusland en LNG op niveau waardoor de voorraden groot zijn. Deze week was er een overschot van aardgas. Dit ontstond door een groot aanbod van duurzame energie. GTS (transporteur landelijk gastransportnet) moest deze week meerdere malen ingrijpen om het overaanbod op het gasnet weg te werken.

De termijnprijzen (CAL-20) voor elektriciteit zijn week deze met 2% gedaald ten opzichte van vorige week.

Op lange termijn zorgen dalende grondstofprijzen vanaf eind week 22 voor beweging omlaag. 

Steenkool daalt in prijs. Deze week werd bij steenkool werd het laagste prijsniveau sinds ruim twee jaar bereikt. De voorraden van steenkool zijn groot omdat de vraag laag blijft. Dit is een gevolg van overheidsbeleid en de concurrentie van goedkoop gas.

Het financieel dagblad heeft een artikel gepubliceerd waarin topman Francesco Starace van het Italiaanse energiebedrijf Enel zegt dat steenkool over tien jaar in Europa niet meer levensvatbaar is. Zonnepanelen en windturbines zullen de fossiele kolen als bron voor elektriciteitsproductie uit de markt drukken, verwacht hij.

Het blijft nog gissen wat er met de BREXIT gaat gebeuren. Maar de markt heeft een mogelijk harde brexit al deels ingeprijsd (dalende prijs). Een andere factor die van invloed is op de CO2-prijs is de veiling van nieuwe CO2-rechten (Bron: Energie Danmark).

Afgelopen zondag werd er op de APX  voor een paar uur negatieve prijzen genoteerd voor elektriciteit. Dit kwam door de opwekking van veel duurzame energie en weinig vraag. Ook Tennet (landelijke netbeheerder) had deze week problemen met de grote productie van duurzame elektra in het Noorden van Nederland en de grote afname in het zuiden van Nederland.