Energie – Marktupdate week 9 – 2020

De nieuwsberichten over het Coronavirus volgen zich in rap tempo na elkaar op. Het virus verspreidt zich nu ook in Europa en is recent op 2 plaatsen in Nederland geconstateerd. Vooral de financiële markten en aandelenbeurzen reageren sterk op de onzekerheid die dit met zich meebrengt. In hun kielzog nemen zij de olieprijs met zich mee. Een haperende wereldeconomie zorgt ervoor dat het olieoverschot toeneemt, waardoor vaten olie tegen een lagere prijs van de hand gaan. Week op week leverde de olieprijs (Brent, month-ahead) bijna 10% in en beweegt richting de grens van $50 /vat. De OPEC komt komende week bij elkaar om te proberen deze prijsontwikkeling een halt toe te roepen. Rusland heeft echter al aangegeven de ontwikkelingen rondom het Coronavirus te willen afwachten alvorens ingrijpende productiebeperkingen door te voeren.

De gasprijzen bewegen mee met de dalende valuta- en olieprijzen. Week op week leverde de CAL-21 gasprijs met 7% flink in. Ook bij gas lijkt de grote van de voorspelde gasreserves de prijs te bepalen. Op de korte termijn zijn er echter ook prijsopdrijvende factoren. De buitentemperatuur lijkt zich langzaam te normaliseren naar het seizoensgemiddelde, na een periode van bovengemiddeld warme temperaturen. Wanneer ook het aandeel windenergie, na een periode van veel wind, wat minder wordt zal de vraag naar gas door de gascentrales in de regio zorgen voor een flinke stijging.

Het volume aan duurzaam opgewekte elektriciteit door wind en zon was nooit hoger dan in februari 2020. Vooral windenergie op land zorgde afgelopen maand voor bijna 5 Petajoule (PJ) aan elektriciteit. In vergelijking, dat is ruim 1 PJ meer dan het seizoensgemiddelde van alle duurzame bronnen samen. Doordat het aandeel windenergie op zee (1,3 PJ) en zon (1 PJ) ook aanzienlijk was komt de totale productie deze maand uit op bijna 7,5 PJ. (bron: www.energieopwek.nl)

Mede door de beschikbaarheid van meer dan voldoende duurzame energie en de lage grondstofprijzen wisten de elektriciteitsprijzen deze week ook flink te dalen. Zowel Cal-21 peak- als baseload leverde allebei ruim 5% in. Op het gebied van CO2 emissierechten werd deze week weer een stap gezet om het overschot aan Britse emissierechten, vorig jaar ontstaan door de ontwikkelingen rondom de Brexit, alsnog toe te voegen aan het EU ETS handelssysteem. Doordat door deze handeling meer rechten op de markt komen daalde de prijs week op week met €1 naar €24,26 /ton.

Het grote volume aan beschikbare windenergie zorgde deze maand overigens ook voor uitdagingen op het elektriciteitsnet voor netbeheerder Tennet. Op dinsdag 25 februari nam de windkracht tijdens de avondpiekuren flink af waardoor in korte tijd maar liefst 5.000 MW aan gascentrales moest worden bijgeschakeld op het net. Volgens Martien Visser (lector Energietransitie) een absoluut “kunststukje” van de gas- en stroomsector.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie