Energie – Marktupdate week 50 – 2019

Het CAL-20 tarief blijft dalen, ditmaal met ongeveer drie procent. De verklaringen vinden wij in dezelfde als vorige week; milde temperatuur met veel wind, volle gasbergingen en schepen met LNG zorgen voor de dalende prijs.

Een nieuwsfeit is op het gebied van de wereldpolitiek. De Verenigde Staten leggen (hoogstwaarschijnlijk) sancties op aan (Nederlandse) bedrijven die meebouwen aan de Nord Stream 2. Deze gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland is een doorn in het oog voor de Amerikanen. Donald Trump is van mening dat Duitsland zich te afhankelijk wordt van Russisch gas. De Amerikanen willen namelijk hun eigen vloeibare gas kwijt aan Europa en door de Nord Stream 2 zal dat minder aantrekkelijk worden. Wanneer de Senaat akkoord gaat met de sancties, zal de Amerikaanse president dit eerdaags accorderen.

Vorige week schreven wij over een nuchtere marktreactie op de uitkomst van de vergadering van OPEC+. De markt reageerde geschrokken op de uitkomst en steeg met 3 dollar per olievat, maar is inmiddels afgevlakt naar vrijwel dezelfde prijs als vorige week.

Een interessante gebeurtenis op de oliemarkt was de beursgang van Saudi Aramco. Saudi Aramco is het grootste energiebedrijf ter wereld. Bij het debuut van de beursgang is de waarde gestegen naar 1.880 miljard dollar. De verwachting is dat de waarde gaat stijgen naar 2.000 miljard dollar.

Elektriciteit daalt deze week met drie procent. Een interessante gebeurtenis geschiedde afgelopen weekend. De elektriciteitsproductie van windmolens was door het huidige weer zo groot, dat Duitsland en Nederland de elektriciteit in de uitverkoop moest zetten. Dit zorgde op zaterdagochtend voor een uurprijs van -50 €/MWh in Duitsland en -3,5 €/MWh in Nederland. Dit betekende dat de producenten van elektriciteit moesten betalen om aan het net te leveren.