Energie – Marktupdate week 49 – 2019

Vorige week schreven we al over de moeizame contractonderhandelingen tussen Gazprom en Naftogaz. Deze week is de situatie niet gewijzigd. De twee partijen proberen een akkoord te bereiken voor het einde van het contract, namelijk 31 december 2019. Mocht het zo zijn dat de partijen er samen niet uitkomen, dan betekent dit niet dat Europa zonder gas komt te zitten. Europa bezit over voldoende alternatieven om gas te importeren, zoals de pijpleiding Nordstream.

Het CAL-20 tarief is deze week flink gedaald met ongeveer zes procent. Eén van de verklarende factoren vinden we in de gasreserves van Nederland. De bergingen zitten vrijwel vol, volgens cijfers van Montel (2-12-2019) zijn de bergingen voor 84 procent gevuld. Een andere verklarende factor is het LNG aanbod, dit blijft ruim en er zijn geen signalen dat deze situatie op korte termijn verandert. Aan de vraagzijde verwachten we ook geen prijsopdrijvende factor. De temperatuur voorspellingen zijn namelijk mild voor de komende winter.

Afgelopen donderdag heeft de Organization of the Petroleum Exporting Countries (hierna OPEC+) vergadert, ditmaal in het Oostenrijkse Wenen. De OPEC+ is een verbond van landen die olie exporteren. Deze vergadering is relevant omdat het de jaarvergadering betreft. Deze vergadering heeft in het verleden wel eens effect gehad om de marktprijzen. Dit keer is dit effect uitgebleven, de prijs voor Brent olie is ongeveer hetzelfde gebleven.

Ten opzichte van vorige week is de prijs voor elektriciteit fors gedaald, namelijk met vier procent. We zien meerdere verklaringen. Zo is de prijs voor CO2-emissierechten voor gedaald en speelt het verwachte winterweer (mild) een belangrijke factor. De komende jaren wordt elektra duurder, dit komt onder andere omdat de CO2-emissierechten dan hoger geprijsd zijn.

Steeds vaker zien we dat noodvermogen ingezet moet worden om de balans op het net te waarborgen, afgelopen week was het op maandag en woensdag raak. Tennet maakt zich zorgen en heeft maatregelen genomen. Eén van de maatregelen is dat de drie noordelijkste provincies te maken hebben met een marktrestrictie; er mag niet meer worden geproduceerd dan dat er een dag van tevoren is aangegeven.