Energie – Marktupdate week 47 – 2020

Waar begin deze week de aardgasmarkt geleidelijk nog opliep kende deze de afgelopen dagen juist een zeer sterke daling. Het huidige prijsniveau van 2021 gaat nu zelfs richting het niveau van maart, tijdens de volledige lockdown. Vorige week schreven wij al dat de waarschijnlijke winst van Joe Biden de markten omhoog duwde. Nu in ieder geval de media Biden heeft uitgeroepen tot nieuwe president steunde dit het positieve sentiment alleen nog maar verder. Daasnaast verschijnt bijna dagelijks een artikel dat er een Coronavaccin aanstaande is, wat ook heeft bijgedragen aan de jubelstemming op in ieder geval de financiële markten.. De laatste dagen lijkt het realisme echter terug te komen. Een Coronavaccin is nog ver weg en zelfs als deze er is duurt het nog maanden voordat er voldoende dekking is bereikt om de economieën weer volledig te laten draaien en zo de vraag naar energie weer zal toenemen.

Mede vanwege het zachte weer en voldoende wind zijn de gasvoorraden goed gevuld. Dit zorgt voor een lagere vraag naar gas op korte termijn en werkt ook door naar de futuresprijzen van gas. De oliemarkt ondervindt wel steun aan het nieuws over het Coronavaccin. De markt kende de afgelopen periode een sterke stijging terwijl de vraag, voornamelijk door minder vervoer, substantieel lager is. De vraaguitval is de afgelopen maanden opgevangen door een verminderde productie van de OPEC+ landen, maar dit bestand is zeer broos. Zeker nu deze situatie nog even aan lijkt te gaan houden.

Met de forse daling van aardgas daalt ook de prijs voor elektriciteit, al bleef deze beperkt tot ruim 1% voor Cal-21. De gasprijzen daalde weliswaar hard, maar de CO2- en olieprijs daalden deze week niet. Dit heeft ervoor gezorgd dat de elektriciteitsmarkt enigszins op niveau blijft. De hoeveelheid uit te geven CO2-uitstootrechten zal vanaf 2021 jaarlijks met 2,2% afnemen. Hierdoor zal de prijs van deze rechten naar verwachting de komende jaren verder stijgen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie