Energie – Marktupdate week 42 – 2019

De gasprijzen daalden deze week licht. Waar de Cal-20 prijs het met een minnetje van 0,3% moest doen daalden de langere termijnprijzen (Cal-22 en Cal-23) met ruim een procent. De gasprijzen volgen hiermee de olieprijs, die ook een lichte afname noteerde. Ook deze week werd weer duidelijk dat het met de aanbodzijde van olie op dit moment goed gesteld is. De Amerikaanse oliereserves namen week op week met 10 miljoen vaten toe.

Ondanks dat de dark-spread momenteel afneemt neemt de vraag naar gas (nog) niet toe. Bij een afnemende dark-spreak wordt het goedkoper om elektriciteit op te wekken met gas in vergelijking met kolen. Deze week nam de vraag naar gas niet toe omdat er voldoende aanbod van windenergie was. Maar wanneer de weersomstandigheden veranderen, dan zou zowel de vraag als de prijs naar gas kunnen toenemen.

De elektriciteitsprijzen stegen deze week met 2 a 3 procent. Dit is opvallend omdat de prijzen van gas en kolen juist daalden. Dit alles heeft te maken met de CO2 emissieprijs die deze week fors steeg (+12%). Doordat er weer een nieuw voorstel op tafel ligt voor de Brexit, neemt de kans op een no-deal weer af. Dit heeft een stijgende CO2 emissieprijs tot gevolg. Maar omdat het nieuwe voorstel nog niet door het Britse parlement is, kan het gaan om een tijdelijke opleving van de prijs.