Energie – Marktupdate week 39 – 2020

De gasprijzen bewogen deze week zijwaarts. Cal-21 noteerde een kleine min terwijl Cal-22 een kleine plus noteerde. Prijsopdrijvende invloeden als een toename van de vraag naar gas werden gecompenseerd door prijsdrukkende invloeden. De belangrijkste prijsdrukkende invloed is de ontwikkeling van de olieprijs. Waar de olieprijs afgelopen week nog flink wist te stijgen is een kenterring in de maak. De OPEC heeft moeite om de productiebeperkingen te handhaven in de huidige marktomstandigheden. Een aantal deelnemende landen heeft haar productie opgevoerd om het hoofd te bieden aan de nijpende binnenlandse financiële situatie. De economische vooruitzichten laten door een toename van de geregistreerde coronabesmettingen in Europa en de Verenigde Staten ook een negatiever beeld zien. De olieprijs staat met $41,11 /vat (Brent, month-ahead) nog wel boven de $40, maar waar de olieprijs de afgelopen periode omhoog keek neemt het neerwaarts potentieel nu weer toe.

De elektriciteitsprijzen lieten deze week een flinke daling zien. De Cal-21 prijzen daalden van alle termijnprijzen het meest, met respectievelijk -3,6% voor baseload en -2,5% voor peakload. Een mooie week met voldoende productie van duurzame energie werd gecomplementeerd met een forse daling van de CO2 emissieprijs. Week op week daalde de prijs voor CO2 emissierechten met bijna 8% naar €26,50 /ton. Deze ontwikkeling vertaalt zich dus door in de termijnprijzen van elektriciteit.

Door het verminderde aandeel van kolencentrales in de Nederlandse energiemix heeft de ontwikkeling van de kolenprijs steeds minder invloed op de prijsontwikkeling van elektriciteit. Dit werd deze week weer geïllustreerd door een flinke stijging van de kolenprijs (+4%), terwijl de prijzen van elektriciteit fors daalden (-4%). De kolenprijs staat momenteel hoog door de zeer beperkte aanvoer van kolen naar Europa. Landen waar kolen een groot aandeel heeft in de energiemix, zoals bijvoorbeeld Duitsland, zien de prijzen van elektriciteit hierdoor stijgen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *