Energie – Marktupdate week 37 – 2020

Na een periode van stijging daalde de aardgasprijs de afgelopen week met bijna zeven procent (CAL-21). De belangrijkste oorzaak achter deze daling is de lagere olieprijs. Deze daalde afgelopen week tot net onder de 40$ voor een vat Brent olie. Deze dalende trend op de oliemarkt is een gevolg van achterliggende vraag en toenemende productie. Het gehoopte economische herstel komt – onder druk van een tweede Coronagolf – niet op gang terwijl de productie toeneemt. Onder druk van de OPEC is er de afgelopen maanden fors minder olie geproduceerd dan gepland. Dit kwam neer op:

  • 9,7 miljoen vaten olie per dag minder mei 2020 – juli 2020
  • 7,7 miljoen vaten olie per dag minder augustus 2020 – december 2020
  • 5,8 miljoen vaten olie per dag minder januari 2021 – april 2022

Nu deze restricties afbouwen wordt de productie weer opgevoerd. Met name Saudi Arabië produceert meer om marktaandeel terug te winnen.

Een sterke daling van de aardgasprijs heeft een direct prijsdrukkend effect op de prijs van elektriciteit. Dat de prijs van elektriciteit niet verder daalde had te maken met een licht gestegen kolen- en CO2-prijs. Tijdens de zomerperiode zijn maar de helft van de gebruikelijke CO2-rechten geveild wat deze prijs de afgelopen periode op niveau heeft gehouden. Nu de zomer is afgelopen worden de gebruikelijke aantallen weer aangeboden waardoor er een overschot ontstaat. Hiernaast heeft de Europese Commissie plannen om het CO2-reductiedoel te verhogen naar 60%. Dit zal mogelijk gepaard gaan met een bodemprijs voor de CO2 rechten waardoor de prijs wordt opgedreven.

De komende weken krijgt Europa te maken met een warm begin van de herfst. Met temperaturen van boven de 25 graden neemt de vraag naar elektriciteit toe wat zorgt voor meer vraag naar aardgas. Met het einde van het jaar in zicht heeft dit ook haar invloed op de prijsvorming van elektriciteit en aardgas voor 2021.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *