Energie – Marktupdate week 37 – 2019

In bovenstaande en onderstaande afbeelding ziet u links bovenin het week-op-week stijgingspercentage van het CAL-20 product gebaseerd op de End of Day (EOD) koersen van 13-9-2019. Zes procent is een flink stijgingspercentage en is – in beide gevallen – veroorzaakt door ondeugdelijke lasnaden in de stoomturbines van ten minste vijf Franse kerncentrales.

Het nieuws (10-9-2019) van producent Électricité de France (EDF) zette de elektriciteitsmarkt in vuur en vlam. De markt is bang voor een derde winter op rij met nucleaire problemen, respectievelijk Frankrijk, België, Frankrijk. Volgens de toezichthouder ASN zouden maar liefst twintig kernreactoren kunnen kampen met een slechte lasnaad. Naar verwachting komt de autoriteit “de komende dagen” met meer informatie.

Er is echter meer onverwacht slecht nieuws. Afgelopen zaterdagnacht (14-9-2019) hebben er drone-aanslagen plaatsgevonden op Saoedische olie-installaties. Door de aanvallen is de mondiale olieproductie in een klap met 5% afgenomen. Dit heeft een behoorlijke impact op de gas en elektra tarieven (CAL-20). De tussenstand van vandaag voor Gas is + 4%. De tussenstand van vandaag voor Elektriciteit is + 2%.

De tarieven voor olie zijn natuurlijk het zwaarst getroffen. De tussenstand van vandaag voor Olie (nov19;dec19;jan20) is + 9%. Dit is een flinke correctie op de opening vanmorgen waarbij de tarieven voor olie ongeveer + 30% noteerden. Het lijkt erop dat de aangekondigde maatregelen van Donald Trump effect hebben. Donald Trump heeft toestemming gegeven om indien nodig een beroep te doen op de eigen oliereserves. Die reserves, ontstaan na de oliecrisis van 1973, zijn in ondergrondse depots opgeslagen aan de kusten van Texas en Louisiana.