Energie – Marktupdate week 31 -2019

De futures gasmarkt is al enige tijd stabiel te noemen. Met goed gevulde voorraden en weinig vraag is er geen reden tot een sterke stijging of daling. De huidige lage prijs zorgt voor een toenemende mondiale vraag wat het risico op prijsstijging laat toenemen. Aan de andere daalde de olieprijs afgelopen dagen juist, wat de gasprijs kan meetrekken. Waar de olieprijs lange tijd tussen de 60-65 $ per vat noteerde is de prijs voor brent-month ahead gedaald tot de onderkant van deze bandbreedte ($60,50). Hoe verder weg het contract ligt hoe lager de prijs, zo noteert Brent Dec-2020 ondertussen nog maar $57,12/vat. Deze marktsituatie duidt erop dat er een daling van de olieprijs wordt verwacht.

Onder aanvoering van een gestegen prijs voor CO2 emissierechten, is de CAL-2020 koers (weer) erg volatiel. De prijs voor het uitstoten van 1 ton CO2 kost ondertussen rond de 30 euro. Met de vergrote kans op een no-deal brexit is een verlaging van de CO2-prijs te verwachten. Immers een no-deal brexit zorgt voor een toename van de beschikbare certificaten wat de prijs doet dalen.

De Amerikaanse Centrale Bank (FED) verlaagde afgelopen week de basisrente met een kwart procentpunt. Met dit besluit hoopt de FED de afkoelende economie te stimuleren. De verlaging is opmerkelijk, aangezien de vooruitzichten in de VS redelijk goed zijn. Ondanks dat de centrale bank een onafhankelijk instituut is heeft de Trump de afgelopen periode wel aangedrongen op een rente verlaging. De rente is de VS noteert nu tussen de 2 en 2,25 procent terwijl de ECB een interbancaire rente hanteert van 0%. De dollar reageerde positief op dit nieuws waardoor de daling van de olieprijs (in euro’s) weer deels teniet werd gedaan.