Energie – Marktupdate week 30 – 2020

De aardgasprijzen kenden deze week een forse daling. De Cal-21 prijs leverde bijna 4% in en sloot voor het eerst sinds 17 juni weer onder de 0,12 €/m3. Ook de overige termijnprijzen leverden tussen de 2% en 3% in. Onzekerheid over herstel van de economie vormt de voornaamste drijver van de lagere prijzen. Afgelopen week werd pijnlijk duidelijk dat het coronavirus nog niet onder controle is, met een forse toename van het aantal besmettingsgevallen in Nederland en omliggende landen. De gasprijs wordt verder gedrukt door de lage vraag naar gas, Rusland heeft hierdoor zelfs de toelevering van gas teruggeschroefd.

De olieprijs wist week op week wel te stijgen. Het akkoord over het Europese herstelpakket gaf wat ondersteuning aan de olieprijs. Ook vielen berichten over de Amerikaanse productie tegen, de productie van schalieolie is flink teruggelopen. Daarnaast houden de productiebeperkingen van de OPEC de prijs op niveau. Analisten van Bloomberg maken zich wel zorgen over de langere termijneffecten van deze invloeden. De OPEC heeft aangekondigd de productiebeperkingen langzaam af te bouwen en door de (tijdelijke) terugkeer van het coronavirus staan ook de economische groeivoorspellingen onder druk.

De elektriciteitsprijzen wisten deze week goed te profiteren van de lagere gasprijzen. Cal-21 peakload tekende voor een min van 4% en Cal-21 baseload voor een min van 3,4%. De elektriciteitsprijzen lijken daarmee dus weinig invloed te ondervinden van de CO2 emissieprijs, die week op week wederom ruim 2% steeg. Door het hoge percentage relatief schoon geproduceerde elektriciteit uit gascentrales en het toenemende aandeel duurzaam opgewekte elektriciteit is dit ook wel een logische ontwikkeling, er zijn hierdoor namelijk minder emissierechten nodig voor de binnenlandse elektriciteitsproductie.

De hoge prijs voor CO2 emissierechten blijft opmerkelijk. Ondanks het akkoord over het Europese herstelfonds blijven de economische vooruitzichten omgeven met onzekerheid. De hoge emissieprijs wordt in stand gehouden door speculanten die voorsorteren op een groen herstel van de Europese economie, met een daarbij behorende hoge CO2 emissieprijs. Maar met de aankomende recessie in het vooruitzicht lijken er eerder minder dan meer emissierechten nodig te zijn in de komende kwartalen. De vraag is dus hoe lang het huidige prijsniveau van de emissierechten zal aanhouden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *