Energie – Marktupdate week 3 – 2020


De gasprijzen lieten deze week een forse daling zien. Vooral de jaarprijs voor volgend jaar (Cal-21) leverde week op week ruim 5% in. Door het aanhoudende zachte winterweer blijven de aardgasreserves in Noordwest Europa goed gevuld, wat zich vertaalt in lagere termijnprijzen. Het effect van een zachte winter werkt overigens ook door gedurende het jaar, omdat het aanvullen van de reserves in de zomer veel minder tijd kost.


De olieprijs bewoog deze week zijwaarts. De situatie in het Midden-Oosten is na de escalatie van vorige week gestabiliseerd. Wel heeft de VS de sancties op Iran aangescherpt waardoor de export van olie uit dit land de komende periode in gevaar komt, maar er is ruim voldoende olie op de markt om dit te compenseren. Ook de betrekkingen tussen de VS en China zijn na het ondertekenen van een nieuw handelsakkoord weer verder verbeterd. Mogelijk dat dit later dit jaar nog gaat zorgen voor een hogere mondiale economische groeiverwachting, wat opwaartse druk zou geven aan de olieprijs.


Deze week lieten de elektriciteitsprijzen ook een dalende lijn zien. Door de lage gasprijzen wordt de elektriciteitsproductie vooral verzorgd door de gascentrales. Doordat de prijs voor CO2 emissierechten onder de € 25,00 /ton ligt is er momenteel voldoende neerwaarts potentieel voor de elektriciteitsprijzen.


Deze week kwam er nieuws uit Duitsland waarin de plannen voor het sluiten van de kolencentrales in 2038 weer een nieuwe impuls hebben gekregen. De Duitse overheid heeft €4 miljard beschikbaar gesteld aan eigenaren van kolencentrales ter compensatie van gederfde inkomsten en ontmanteling van de centrales. Dit bedrag komt bovenop de €40 miljard die al beschikbaar was gesteld voor de regio’s die economisch afhankelijk zijn van de kolencentrales.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie