Energie – Marktupdate week 25 – 2019

De onrust na de aanval op de tankers op donderdag 13 juni zorgde slechts voor een korte opleving van de olieprijs. Vanaf gisteren is echter weer een zeer sterke stijging te zien. De olieprijs steeg naar meer dan 63 dollar per vat nadat er een confrontatie plaatsvond tussen de VS en Iran. Hierbij werd een drone van de VS neergehaald door Iran. De stijging die gisteren in gang is gezet zet ook vandaag (21-06) door waarbij de prijs voor vat olie richting de 64 dollar per vat gaat.

Daarnaast is bekend geworden dat de VS en China de gesprekken over het langlopende handelsconflict hervat hebben. Bij positieve uitkomsten zou dit zou een opwaarts effect kunnen hebben.

De prijs voor aardgas op lange termijn bleef afgelopen week vrij stabiel. Vandaag is de CAL-20 echter met ongeveer een euro gestegen tegen opzichte van gisteren. Dit effect wordt voornamelijk veroorzaakt door de onrust tussen de VS en Iran.

Afgelopen week zijn de prijzen voor elektriciteit licht gedaald. De grondstofprijzen bewogen zijwaarts. De prijs voor emissierechten zijn nauwelijks veranderd. De steenkoolprijs lijkt een licht dalende lijn in te zetten. De Europese vraag naar kolen is laag door de grote voorraden en de plannen voor sluiting van kolencentrales de komende jaren.

Op de korte termijn verwachten we goede tarieven op de variabele markt. We verwachten dit omdat de kerncentrales normaal functioneren en er flinke duurzame opwekking verwacht wordt. Volgende week wordt het zomers warm. Wel is er grote kans op verschillen tussen de dagen omdat prognoses van buien en wind lastig zijn bij dit soort weersomstandigheden.