Energie – Marktupdate week 24 – 2020

De termijnproducten vertoonden afgelopen week een zijwaarts prijsverloop. Ten opzichte van de andere CAL-producten heeft het CAL-21 product de grootste prijsverandering meegemaakt. De factoren die de tarieven beïnvloeden zijn deze week dan ook voornamelijk korte termijn effecten. Zo was de verwachting dat de LNG aanvoer zou opdrogen (prijs stuwend effect). Wat betreft de aanvoer vanuit de verenigde staten is dat ook zo, maar vanuit Qatar blijft LNG aangevoerd worden (prijs drukkend effect).

Olie

De olieprijs heeft heftige tijden meegemaakt. Na het historische dieptepunt van de WTI olieprijs zijn de olieprijzen sterk gestegen. Het prijsherstel werd gedreven door de toegenomen vraag naar olie door de versoepeling van de coronamaatregelen, maar ook omdat het beleid aan de aanbodkant goed in de gaten wordt gehouden. De OPEC en partners zitten kort op de bal. Tot voor kort bekeken zij de marktsituatie slechts twee keer per jaar en baseerden daar hun beleid op. Dit jaar hebben al meerdere overleggen plaatsgevonden en staan er nog drie gepland. Het doel van de overleggen is om de markt sneller in balans te krijgen en de voorraden te normaliseren. Hier is de OPEC+ redelijk in geslaagd. Marktkenner Hans van Cleef verwacht niet dat de prijzen verder zullen stijgen.   

Elektriciteit (CAL-21) heeft een volatiele week meegemaakt, maar dat is niet te zien in bovenstaande afbeelding. De eerste dagen van de week stegen de elektriciteitstarieven als gevolg van de stijgende trend van de CO2-emissierechten. Volgens een marktkenner stegen deze tarieven als gevolg van het algemene sentiment. Via de aandelenbeurzen krijgt dat sentiment afgelopen donderdag overigens een knauw, die ook bij de CO2-emissierechten en elektriciteitsmarkt met enkele procenten prijsdaling voelbaar is.