Energie – Marktupdate week 23 – 2020

Het tarief van aardgas stijgt deze week met drie procent. Dit resulteert in een aardgastarief van € 0,1189 per m3 voor CAL-21. Een flinke stijging ten opzichte van vorige week, waar het tarief van aardgas toen juist daalde met drie procent.

Verklaring komt onder meer door de weersverwachtingen en het uitblijven van hernieuwbare energie. De afgelopen weken heeft het zonnige weer er namelijk voor gezorgd dat de vraag naar aardgas afnam. Het gevolg hiervan was een lager tarief. Aangezien de weersverwachtingen voor komende week somber zijn, stijgt de vraag naar aardgas.

Desalniettemin zijn de tarieven van aardgas historisch laag te noemen. Als we straks mogen spreken over een ‘pre-, present- en post-Corona tijd, zullen er interessante verschillen te zien zijn. Op 11 januari (pre-Corona) was het tarief van aardgas voor CAL-21 € 0,1629 per m3. Een aanzienlijk verschil tussen het tarief van deze week en toen.

Uiteraard gaat deze vergelijking niet helemaal op en zijn er meerdere factoren die speelden. Rond de tijd van 11 januari speelde er bijvoorbeeld een prijsoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland over olie, iets wat een enorm effect had op de prijs van aardgas.

Vandaag de dag zijn het niet Saudi-Arabië en Rusland die overhoop met elkaar liggen, maar juist deze twee landen met de andere olieproducerende landen. De prijs voor een vat Brent olie was een lange tijd erg laag. Dankzij een besluit van de OPEC om de productie te reduceren, steeg de prijs gering. De prijs van een vat olie is echter nog altijd laag dankzij een mindere vraag naar olie. Hierdoor willen Saudi-Arabië en Rusland langer vasthouden aan de productiebeperking, met als voorwaarde dat de betrokken olielanden zich ook aan de afspraken houden. Dit gebeurt namelijk in mindere mate.

Landen als Nigeria en Irak houden zich minder goed aan de afspraken dan Saoedi-Arabië, iets wat tot ergernis leidt in de hoofdstad Riyad. Het gerucht gaat dat de officiële vergadering van de OPEC vervroegd is van vorige week naar deze week, om dit onderwerp aan te kaarten.

Ondanks deze onenigheden stijgt de prijs van olie. De prijs van een vat Brent olie ligt net onder de 40 dollar per vat. Een positieve ontwikkeling voor de olieproducerende landen die tevens positief gestemd zullen zijn over het opstarten van het toerisme, dus het opstarten van de vliegbewegingen.

De vraag is echter hoelang deze ontwikkeling stand gaat houden. Een tweede golf van het Corona virus is namelijk realistisch te noemen. Daarnaast zitten de opslagtanks van olie wereldwijd vol en wordt de schade aan de economie met de dag duidelijker. De verwachting is dat een enorme vraag naar olie niet zal plaatsvinden. Volgens Hans van Cleef, energie-econoom bij de ABN Amro, is de olieprijs op dit moment gebaseerd op hoop en niet op feiten.

Het tarief van elektriciteit is deze week met twee procent gestegen. Deze stijging zorgt ervoor dat het tarief voor Peak-Load neerkomt op € 44,71 per MWh voor CAL-21. Het tarief van elektriciteit is voor het merendeel onderhevig aan de ontwikkelingen van aardgas. Wanneer het tarief van aardgas stijgt, zal elektriciteit dit vaak ook doen.

Hiernaast heeft de CO2 prijs tevens invloed op het tarief van elektriciteit. De prijs van CO2-emissierechten (EUA) stijgt de afgelopen periode gestaag, maar verplaatst zich nu meer zijwaarts. Het tarief ligt op dit moment rond de € 22 per ton.