Energie – Marktupdate week 21 – 2020

De gasprijs voor CAL-21 bleef deze week onder de 12 €ct/m3. Dit is opmerkelijk omdat de overige termijnprijzen 2% a 3% wisten te stijgen onder aanvoering van de opmars van de olieprijs. Dit toont eens te meer aan dat er op de korte termijn weinig opwaarts potentieel is voor de gasprijs. De vraag is nog altijd laag waardoor producenten niet weten waar ze hun gas kwijt moeten. Enig lichtpuntje voor de gasprijs is dat bij een aantrekkende economie de gas- en elektriciteitsvraag weer zal toenemen.

De olieprijs behaalde week op week een winst van 16%. De mondiale aandelenbeurzen zitten in de lift wat als voorbode kan worden gezien van een verdere versoepeling van de coronamaatregelen en een opening van de internationale handel. De olieprijs profiteert hier momenteel van mee. Het herstel is echter broos en wanneer de opstart van de economieën minder snel gaat dan verwacht dan kan de olieprijs een terugval verwachten. Een vat Brent olie (month-ahead) kostte gisteren bij het sluiten van de markt $ 36,06 per vat.

De elektriciteitsprijzen stegen deze week fors met 3% a 4% voor de CAL-21 en CAL-22 producten. Waar de grondstoffen voor de productie van elektriciteit deze week zijwaarts bewogen nam de prijs voor CO2 emissierechten een vlucht. Week op week steeg de prijs voor de rechten voor het uitstoten van een ton CO2 met 12,5% naar € 21,18. De elektriciteitsprijzen kregen deze week wel wat ondersteuning van de duurzame productie van elektriciteit; volop zon en eerdere deze week flinke wind. Dat houdt de spotprijzen van elektriciteit laag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie