Energie – Marktupdate week 2 – 2021

Na een bijzonder volatiele week voor aardgas, waarbij met name het eerste maandcontract aan het begin van de week een behoorlijke prijsrally liet zien, is de prijs gestegen. Afgelopen dinsdag liet de markt haar grillige kant zien met prijsfluctuaties van 30% intraday en 10% day to day. Volgens marktkenners waren leger rakende gasbergingen en LNG tankers die Europa ontwijken voor Azië onder andere de oorzaken van de prijsopdrijving. De extreme beweging die de markt op dinsdag liet zien had volgens meerdere deskundigen met name een speculatief karakter, de markt is inmiddels weer afgekoeld. De marktprijs voor CAL 2022 is gestegen met 2,0% tot 0,1603 €/m3, exclusief opslagen.

Ook de Europese elektriciteitsmarkt kende een volatiele week. De Peakload elektriciteit prijzen zijn licht gedaald en met name de langere termijn Baseload prijzen lieten een sterke daling zien. De korte termijn prijzen blijven echter relatief hoog op dit moment wat met name werd veroorzaakt door de hoge gasprijzen en hoge Co2 prijs. De marktprijs van Peakload van elektriciteit voor CAL 2022 is gedaald met 0,4% tot 54,53 €/MWh, exclusief opslagen.

De Co2 prijzen noteren op dit moment ruim boven de €30,00 per ton ondanks de winstnemingen van de afgelopen dagen, het lijkt dat €35,00 per ton de nieuwe technische drempel is geworden.

Ook de olieprijs (Brent) heeft afgelopen week een behoorlijke stijging laten zien en noteert nu rond de $56,00 per vat. De voorraden benzine en destillaten zijn in de Verenigde Staten met meer dan 4 miljoen toegenomen waarbij de voorraad ruwe olie wederom daalde. Een sterker wordende dollar weerhield de olieprijs ervan verder op te lopen. Een heroplevend virus in verschillende regio’s blijft boven de markt hangen en de tijd zal leren wat voor impact dit zal hebben.