Energie – Marktupdate week 13 – 2020

Het slot van vorige week lijkt voorlopig de bodem van de aardgasprijzen te zijn. Gisteren sloot de CAL-21 prijs boven de 12 cent op 12,12 €ct/m3. De gasprijs wordt sterk beïnvloed door de olieprijs die vandaag richting de $25 /vat beweegt. Na Azië en Europa wordt nu ook Amerika hard getroffen door het coronavirus. Het aantal besmetting heeft in de VS het totaal van China en Italië al overschreden. Het is in dit stadium nog onduidelijk wat het effect gaat zijn op de Amerikaanse economie, dit zorgt voor extra onzekerheid in een toch al onzekere markt. Nu de oliekranen van de OPEC en Rusland openstaan is er voorlopig geen verlichting voor de olieprijs.  

Naast de olieprijs zijn ook andere factoren van invloed op de lage gasprijs. De reserves zijn grotendeels weer gevuld en de aanvoer van LNG ligt op een zeer hoog niveau. Daarnaast zijn onderhoudswerkzaamheden aan gasnetten door het coronavirus uitgesteld, waardoor er meer aanvoer van gas is dan gepland. In een later stadium zullen deze onderhoudswerkzaamheden moeten worden ingehaald, naast de dan al geplande werkzaamheden, zodat dan wat druk op de aanvoerzijde van gas zal komen te staan

De elektriciteitsprijzen volgen in Nederland al geruime tijd nauwgezet de prijsontwikkeling van gas. Reden hiervoor is het hoge percentage gascentrales dat wordt ingezet voor de Nederlandse elektriciteitsproductie. Met de flinke daling van de CO2 emissieprijzen in de afgelopen weken (-30%) wordt echter de inzet van kolencentrales weer aantrekkelijker. Dit is direct zichtbaar in de kolenprijs, die ondanks de neergang van de olie- en gasprijzen de afgelopen maand juist licht wist te stijgen. Een toename van de vraag naar kolen in Europa is hiervoor de drijvende factor.

Momenteel wordt de dagprijs van elektriciteit, naast het afgenomen volume aan elektriciteit door de coronacrisis, sterk beïnvloed door de zonnige dagen. De elektriciteitsprijs bereikte in Duitsland deze week zelfs negatieve prijzen, wat ongebruikelijk is voor de maand maart. Ook in Nederland lagen de dagprijzen afgelopen maand zeer laag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *