Energie – Marktupdate week 12 – 2020

Corona zaait complete angst op de energiemarkten. De lange termijncontracten (CAL 21 t/m 24) voor aardgas zijn wederom flink gedaald. Het virus zorgt voor angst in de markt en drukt hierdoor de prijs. Het CAL-21 tarief van aardgas staat op € 0,1180 per m3.

Dat angst en onzekerheid de toon slaan en hierdoor de prijzen drukken is duidelijk. Een prijzenoorlog tussen olieproducerende landen helpt hier echter ook aan mee. Sinds de gefaalde overleggen tussen de olieproducerende landen (OPEC) is er een heuse prijzenoorlog op olie aan de gang. Dit in combinatie met de coronacrisis heeft veroorzaakt dat in nog geen maand tijd de prijs van een vat (Brent) olie gedaald is van bijna 60 naar 25 dollar. Dit heeft grote consequenties voor Nederlandse olie- en gasbedrijven. Een voorbeeld is Shell. Shell was een lange tijd het grootste bedrijf in de AEX. De huidige stand van zaken is dat Shell niet eens de nummer drie meer is. De koers van Shell is gedaald van € 31,09 in mei 2018 naar € 11 vandaag.

De regering steekt haar handen uit de mouwen om de economische impact van het virus zo gering als mogelijk te houden. De regering onderzoekt daarom of de energiebelasting (EB) en opslag duurzame energie (ODE) kan worden uitgesteld. Dit zal dan moeten gelden voor bedrijven die in de tweede, derde en vierde schijf zitten. Deze maatregel geldt voor belastingen op aardgas en elektriciteit.

Door de huidige mondiale crisis dalen tevens de lange termijncontracten voor elektriciteit. De tarieven van elektriciteit en aardgas correleren sterk met elkaar en de ene daling kondigt vaak de ander aan. Alleen elektriciteit daalt nog sterker dan aardgas. CAL-21 daal met maar liefst 12 procent. Deze uitschieter naar beneden geldt niet alleen voor CAL-21, maar CAL-22 en CAL-23 nemen tevens een duikvlucht.

In onze eerste marktupdate van 2020 (https://ctenergy.nl/marktupdate/page/4/) stond het elektriciteitstarief voor CAL-21 (PeakLoad) op € 51,13 per MWh. Nu 79 dagen later is het tarief gedaald naar € 41,45 per MWh (PeakLoad). In zo’n (vrij) korte tijd is het tarief sterk gedaald.