Energie – Marktupdate week 11 – 2020

Afgelopen week zijn de gasprijzen voor CAL-21, 22, 23 en 24 flink gedaald. Trigger voor deze sterke daling is de olieprijs die zwaar onder druk staat door Corona en geopolitiek. Saoedi-Arabië en Rusland vechten sinds afgelopen weekeinde een prijsoorlog uit. De landen werden het vorige week niet eens over een productiebeperkingen. De bedoeling van de productiebeperkingen was om de olieprijs te stimuleren, maar heeft momenteel een averechts effect. Rusland en Saoedi-Arabië hebben beiden de productiekraan wijd open gezet.

Aangezien zowel CAL-21, 22, 23, als 24 flink zijn gedaald lijkt de markt de gebeurtenissen van afgelopen week (Corona, geopolitiek) te beoordelen als lange termijn effecten. Wel staat aardgas CAL-21 het laagst geprijsd, CAL-24 kost twee cent meer per m3. Deze trend is echt al sinds begin dit jaar in gang gezet. CAL-21 komt steeds verder los te staan van de andere CAL-producten.

De dalende aardgasprijzen nemen de elektriciteit prijzen op sleeptouw. De daling bij de elektriciteit CAL-producten is echter minder sterk dan bij aardgas. Dit komt omdat de CO2-emissierechten tot op heden minder sterk worden beïnvloed. Handelaren grijpen dit moment aan om emissierechten in te kopen om deze weer te verkopen zodra het coronavirus weer voorbij is. Het sentiment bij deze handelaren is kennelijk dat de economische activiteiten na het coronavirus weer terugveren. Dit sentiment is niet in lijn met de visie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Zij verlaagde haar wereldwijde groeivoorspelling voor 2020 van bijna drie procent naar ongeveer tweeëneenhalf procent. Voor de eurozone verwacht de OESO een krimp van bijna één procent. Dit lijkt een voorzichtige aanpassing waar verdere verlagingen worden verwacht