Energie – Marktupdate week 10 – 2020

Het tarief van aardgas voor CAL-21 is de afgelopen week gestegen met drie procent. De stevige zeven procent daling van vorige week, ten gevolge van het coronavirus, is wat afgezwakt. Het tarief voor aardgas is desalniettemin laag. In de grafiek is echter te zien dat de contracten voor aardgas over de gehele linie zijn gestegen. De prijsstijging is te verklaren door berichtgeving rondom de OPEC top die deze week is gehouden.

Het verbond van olieproducerende landen wil een productieverlaging van olie inzetten om de dalende olieprijs een halt toe te roepen. De leden van OPEC hebben voorgesteld om de olieproductie met 1,5 miljoen vaten per dag terug te schroeven. Dit voorstel is volgens OPEC nodig om de olieprijs te ondersteunen. Doordat de transport- en luchtvaartsector momenteel in zwaar weer verkeert is er minder vraag naar olie.

De reductiemaatregel van 1,5 miljoen olievaten komt bovenop de al bestaande reductie van 2,1 miljoen vaten per dag, welke sinds eind 2019 van kracht was. Een totale productiereductie van 3,6 miljoen vaten is bijna vier procent van de mondiale vraag naar olie, dit zou neerkomen op de grootste reductie in een decennium. Of dit daadwerkelijk gaat plaatsvinden is echter de vraag. Rusland is namelijk nog niet van plan om hiermee in te stemmen. De Russische energie minister Alexander Novak wil niet toegeven aan overhaaste voorstellen. Rusland wil de situatie rondom het coronavirus nog even aankijken, mogelijk dat de implicaties voor de mondiale economie meevallen.

Een analist van de Boston Consulting Group ziet het echter somber in. Hij stelt dat de prijs voor olie nog verder gaat dalen als OPEC niet extreem ingrijpt. Het vertraagd reageren kan als gevolg hebben dat de prijs van olie daalt naar het laagste niveau sinds 2016. Energie Consultant Wood Mackenzie voorspelt zelfs een terugval in olie van 2,7 miljoen vaten per dag in het eerste kwartaal. Dit heeft ermee te maken dat China na de Verenigde Staten de grootste olieverbruiker ter wereld is. China heeft haar economische activiteiten enorm teruggeschroefd om het corona virus in te dammen, wat de mondiale vraag naar olie sterk heeft doen laten afnemen.

Elektriciteit gaat vrijwel hand in hand met aardgas en olie. De prijsstijging van aardgas en de potentiële prijsstijging van olie zorgt voor een stijging van één procent voor het CAL-21 tarief. De overige termijnprijzen van elektriciteit kenden een minder sterke stijging. De kolen- en CO2 emissierechtenprijs ondersteunen de elektriciteitsprijs niet, beide daalde deze week doordat het aanbod de vraag momenteel overstijgt.