Energie – Marktupdate week 35 – 2020

De marktprijs van aardgas is deze week wederom met drie procent gestegen. De marktprijs voor CAL-21 sloot deze week op 0,1319 €/m3. De oorzaak van deze stijging is te vinden in het onvoorziene onderhoudswerk in de gascentrale in Noorwegen. Het onderhoudswerk verhinderde levering van aardgas naar Nederland.

Deze stijging zorgt ervoor dat de prijs voor een m3 aardgas weer beweegt richting de ‘oorspronkelijke’ marktprijs. De marktprijs verkeerde in een diep dal door de dalende vraag na het uitbreken van het corona virus. De vraag was normaal gesproken hoog omdat aardgas wordt gebruikt bij de productie van elektriciteit. Door het mondiale virus daalde tevens de vraag naar elektriciteit in grote sectoren zoals de industrie waardoor er indirect minder vraag was naar aardgas.

De prijs van een vat Brent olie schommelt rond de $ 45 per vat. De prijs is licht gestuwd door orkaan Laura in de Golf van Mexico die woensdagnacht aankwam in de zuidelijke staat Louisiana van de Verenigde Staten. Deze prijsdruk is ontstaan doordat olieraffinaderijen daar stil zijn komen te liggen en lichte schade hebben. Zolang er geen forse schade wordt geconstateerd, zal het prijs stuwend effect van korte duur zijn.     

Elektriciteit steeg deze week met vijf procent tot een prijs (exclusief opslag) van 47,83 €/MWh voor CAL-21. De volatiliteit van deze markt was het meest noemenswaardig. Woensdag 26 augustus begon de marktprijs op de spotmarkt rond de € 3 per MWh, maar later in de avond bereikte de marktprijs de hoogste uurprijs van dit jaar; € 90 per MWh.

De reden van deze stijging kent verschillende oorzaken. Ten eerste was er beperkte beschikbaarheid op de kabel vanuit Noorwegen. Ten tweede lagen de gascentrales in Rijnmond en Diemen eruit en als laatste startte de kolencentrale in de Eemshaven niet. Dit heeft ervoor gezorgd dat er elektriciteit vanuit Duitsland moest worden geïmporteerd.

Deze redenen hadden een prijs stuwend effect, maar er was een oorzaak met een sterker aandeel. De prijs voor de CO2-emissierechten (EUA) zijn namelijk sinds het weekend stevig omhooggegaan, namelijk met € 3 per emissierecht, waardoor deze rond de 29 €/ton CO2 ligt. Deze stijging was hoogst onverwachts en is vooral gefundeerd op speculaties en onderbuikgevoel.

De CO2-emissierechten markt wijst naar een recent artikel in de Financial Times afgelopen weekend. Het media publiceerde het artikel ‘Carbon trading: the ‘one-way’ bet for hedge funds’. Een interessant artikel die concludeert dat de gestegen prijs van emissierechten wordt veroorzaakt door de Europese Unie. Brussel heeft namelijk bepaald dat industrieën groener moeten gaan produceren en zij wilt dit op deze manier die kant op drukken. Dit nieuws is niet nieuw, maar een artikel van de Financial Times heeft wellicht gezorgd voor een ‘wake-up call’ onder beleggingsfondsen zoals ‘hedge funds’.  

Het artikel stelt dat de interesse vanuit dit soort partijen komt doordat de markt aan het evolueren is. De verwachting binnen die partijen is dat de marktprijs in 2022 gemakkelijk de € 40 zal bereiken. Handelaren verwachten dat de marktprijs zal moeten worden verdubbeld tot € 50 per ton om het gewenste effect vanuit de Europese Unie te hebben, namelijk het vergroenen van de industrie.