Energie – Marktupdate week 36 – 2020

De gasprijs is afgelopen week met 4% gestegen ten opzichte van de sluiting van week 35. De marktprijs van CAL-21 is gesloten op 0,1365 €/m3. De stijging heeft te maken met het onderhoud aan het gasnetwerk in Europa, de lage LNG toestroom en de lage productie in Nederland. Daarnaast is het weer kouder aan het worden en zijn de vakanties voorbij. Dit heeft als gevolg een toenemende vraag.

Daarentegen wordt er vanaf komend weekeinde weer meer wind verwacht waardoor de door gascentrales geproduceerde elektriciteit te duur wordt ten opzichte van de door windmolens geproduceerde elektriciteit.

De prijs van een vat Brent olie schommelt nog steeds rond de $ 45 per vat. De gevolgen van de orkaan Laura zijn meegevallen. In een aantal gevallen zijn er al oliemaatschappijen die de platforms weer aan het bemannen zijn. Daarnaast zijn ook de raffinaderijen weer aan het opstarten. Een duidelijke richting is er echter nog niet.

Elektriciteit is deze week met 3% gestegen tot 48,77 €/MWh PeakLoad (ex. opslagen) voor CAL-21. De oorzaak van deze stijging moet gezocht worden in de stijging van de CO2-emissierechten en het onderhoud en de koelwaterperikelen van de Franse kerncentrales.

De Europese Unie heeft het systeem met CO2-emissierechten in het leven geroepen om de elektriciteit-intensieve industrie een duwtje te geven. Dit duwtje moet in de richting van het investeren in duurzame productie technologieën zijn. Door emissierechten uit de markt te nemen zorgt zij voor een krapte op de CO2 markt waardoor deze zal gaan stijgen.

Daarnaast hebben de uitgebreide steunmaatregelen en het nieuwe inflatiebeleid in de Verenigde Staten ervoor gezorgd dat de beurzen verder stijgen. Het goedkope geld dat gecreëerd wordt moet toch ergens heen. De