Energie – Marktupdate week 2 – 2020

Aardgas

Een lange spanning tussen twee landen is onlangs tot een kookpunt gekomen. Na de aanslag van Amerika op de Iraanse generaal Soleimani en de daaropvolgende vergelding van Iran maakte de markt nerveus. Een prijsstijging van de aardgasprijs na de eerste aanval was niet te vermijden en dit is tevens de situatie voor de vergeldingsactie.

De CAL-21 aardgasprijs stijgt met 3 procent. Dit brengt de prijs naar €16,41 per MWh. De verwachting is dat de prijs zal gaan dalen. Voornaamste reden is dat het waarschijnlijk is dat er geen behoefte is aan een totale escalatie in het Midden-Oosten. Verder is de winter mild, zijn er de aardgasreserves vol, Rusland en Oekraïne hebben een akkoord over het doorvoeren van Russisch gas via Oekraïne en is het aanbod van LNG hoog.  

Elektriciteit

CAL-21 prijs voor elektriciteit stijgt tevens met 3 procent. De stijgende elektriciteitsprijzen hebben de maken met de stijgende aardgasprijs. Deze twee prijzen gaan vaak hand in hand.

Olie

De piek in de olieprijs vanwege de eerste wapenschermutseling tussen Amerika in Iran is inmiddels afgevlakt. De aanslag op de Iraanse generaal zorgde voor een prijs van 68,91 dollar per vat (Brent). Een dag later had de prijs de prijs een daling ingezet en zorgt momenteel voor een prijs 65,37 dollar per vat (Brent).