Energie – Marktupdate week 18 – 2020

Het CAL-21 tarief voor aardgas is bijna op hetzelfde lage punt als toen net de lock down in Nederland begon. Het CAL-21 tarief voor aardgas bedroeg donderdag 30 april € 0,1182 per m3. Dit evenaart bijna het diepste punt van € 0,1167 per m3 van maart.

Al hoewel het tarief voor aardas nog aan het dalen is, is er opwaarts potentieel in de markt aanwezig. Mondjesmaat versoepelen regeringen van diverse landen hun maatregelen omtrent Corona. Een voorbeeld zijn onze zuiderburen, vanaf 4 mei worden de coronamaatregelen in België geleidelijk versoepeld. Bedrijven mogen weer opstarten als zij aan de voorwaarde van anderhalve meter kunnen voldoen.

Een gevolg van versoepeling van de maatregelen is dat de economie weer aantrekt. Een aantrekkende economie vraagt om meer productie dus tevens een aantrekkende industrie. De vraag naar aardgas zal in zo’n situatie stijgen, wat voor een opwaartse druk zorgt op de tarieven van aardgas.

De tarieven voor elektriciteit zijn weliswaar gedaald, maar vlakken wel meer af. Het tarief van een MW Peak Load voor CAL-21 is € 43,15. Een mogelijke reden van de afvlakking is de (aanstaande) versoepeling van de maatregelen. Daarnaast gaat elektriciteit hand in hand met het tarief van aardgas. Wanneer het tarief van aardgas stijgt door bijvoorbeeld een stijgende olieprijs, zal elektriciteit dat ook doen.

Op de korte termijn blijven de tarieven voor elektriciteit waarschijnlijk laag. De tarieven voor de lange termijn worden onder andere beïnvloed door de CO2-emissierechten (EUA). Als de versoepeling van de maatregelen wordt doorgevoerd, zal de prijs van deze emissierechten waarschijnlijk stijgen. Dit heeft effect op de tarieven van elektriciteit van komende jaren.

Tot slot een update over de olieprijs. Vergeleken met het begin van dit jaar is een vat Brent-olie zeer goedkoop. De prijs voor een vat olie is in enkele maanden gedaald met 70 procent als gevolg van het Corona virus en de prijsoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland. Inmiddels hebben de landen het bijgelegd en het op een akkoord gegooid om de dalende olieprijzen tegen te gaan. Het akkoord houdt in om vanaf vandaag 10 miljoen vaten olie minder te gaan produceren.

De deal heeft tot een korte opleving van de olieprijs geleid, maar werd al snel te niet gedaan. De vraag is namelijk nog steeds lager dan het aanbod en/of de productie. De wereld heeft minder olie nodig doordat er minder wordt gereden en nog amper wordt gevlogen. Olieopslagen zitten bijna zo goed als vol wat de vraag naar olie nog meer drukt.