Energie – Marktupdate week 38 – 2019

Na de sterke stijging (van vrijwel alle grondstoffen en CO2-emissierechten) die we communiceerden in de vorige marktupdate, zien we deze week veel kleinere percentages. Aardgas (CAL-20) is deze week een kleine procent gestegen en een megawatt Elektriciteit kost precies hetzelfde als een week geleden. Ogenschijnlijk een rustige week, maar de werkelijkheid is anders. De koers schommelt flink per dag. De markt lijkt het slechte nieuws van vorige week (drone-aanvallen en Franse kerncentrales) nog te moeten verwerken.

Drone-aanvallen

Maandag eindigde Brent-olie aan het slot van de handelsdag bijna vijftien procent hoger dan waarop vrijdag werd gesloten. Gedurende de handelsdag op maandag werd Brent zelfs even twintig procent duurder. Op de oliemarkt zijn dit ongekend heftige bewegingen, schreef dinsdag Het Financiële Dagblad.

De schade van de drone aanvallen is echter minder omvangrijk dan in eerste instantie werd gedacht. Olieminister Abdulaziz Bin Salman zei dat de productiecapaciteit van zijn land eind deze maand op elf miljoen vaten per dag zal liggen. Dat getal is zelfs hoger dan de kleine tien miljoen vaten per dag van voor de aanvallen. Nog onduidelijk is wat de reactie van Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten wordt.

Franse kerncentrales

Het nieuws dat op tien september door het Franse energiebedrijf EDF naar buiten werd gebracht zorgde voor gestegen steenkooltarieven (stijgende vraag), gestegen CO2-tarieven (stijgende vraag), gestegen aardgastarieven (stijgende vraag) en gestegen elektriciteitstarieven (stijging tarieven grondstoffen). Afgelopen woensdag melde EDF dat de problemen met de kerncentrales grotendeels gedurende regulier onderhoud gerepareerd kunnen worden. De angst voor een derde winter op rij met nucleaire problemen werden daar voor de markt mee weggenomen. De situatie zorgt wel nog voor lichte opwaartse druk op de elektriciteit tarieven. EDF neemt niet alle onzekerheden weg. Volgens een marktkenner kan dat ook strategie zijn van het elektriciteitsbedrijf, dat financieel profiteert van een hogere prijs voor stroom.

CO2-emissierechten waren flink gestegen door het nieuws van de EDF, maar er speelt meer. Nieuws over de Brexit zorgt steeds weer voor beweeglijkheid op de markt voor CO2-emissierechten. Een andere invloed is de Duitse economie. De sombere verwachtingen over de prestatie van de Duitse economie zorgt voor prijsdruk.